В Еквадорі знайшли стародавні могили дітей в «шоломах» з черепів

В Еквадорі виявили стародавнє поховання, яке привернуло увагу археологів не тільки своїм віком (понад дві тисячі років), але і незвичайним способом поховання тіл. Під землею лежали останки двох немовлят з дивними «шоломами» на головах. При дослідженні з’ясувалося, що «шоломи» виготовили з черепів інших дітей, старших, повідомляє Ancient Origins.

Знахідку зробили на території ритуального комплексу в Салангу (центральне узбережжя країни), який датується приблизно 100 роком до нашої ери. На думку істориків, він належав до культури Гуана.

Похоронні шоломи з черепів виготовляли багато народів Південній Америці. Але у всіх відомих випадках останки належали дорослим людям – як правило, воїнам, полеглим в бою. Подібний «артефакт» в дитячій могилі виявили вперше.

Одне з немовлят померло у віці 18 місяців, на його голові знайшли череп дитини 4-12 років, попередньо оброблений. Другому немовляті було 6-9 місяців, власникові черепа – від 2 до 12 років.

За словами археологів, така практика могла бути продиктована турботою – так душу дитини намагалися захистити під час подорожі по потойбічному світі. Або ж це сліди давніших ритуалів, пов’язаних з відродженням людини після смерті. Вони відзначили, що планують провести аналіз ДНК, щоб встановити походження останків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ