Телескопи зафіксували найяскравіший гамма-сплеск у Всесвіті

космос

Короткий, але надзвичайно потужний космічний вибух в далекій галактиці породив найяскравіший спалах, який коли-небудь бачили вчені. Гамма-сплеск відбувся на відстані семи мільярдів світлових років від нас і випустив за кілька секунд стільки енергії, скільки Сонце могло б виробити за 10 мільярдів років, пишуть Діалоги.

Гамма-сплески – найбільш масштабні електромагнітні явища у Всесвіті. Але, оскільки вони відбуваються в далекому космосі, астрономи далеко не завжди здатні їх виявити – за винятком випадків, коли промені спрямовані просто на Землю. Сплески можуть тривати від декількох мілісекунд до декількох годин, повідомляє The Daily Mail.

Наймасивніший вибух з коли-небудь зареєстрованих досяг Землі 14 січня 2019 року. Його зафіксували орбітальна обсерваторія «Свіфт» і космічний телескоп “Фермі”.
Події присвоїли назву GRB 190114C. Протягом 22 секунд її координати були розіслані астрономам по всьому світу.

Першими дослідження почали вчені з обсерваторії на Канарських островах. Гамма-телескопи виявили частинки світла від післясвітіння вибуху в діапазоні від 0,2 до 1 тераелектронвольт (ТеВ). Кількість енергії можна було порівняно з тою, що вивільняється при зіткненнях протонів у Великому адронному колайдері (найпотужнішому прискорювачі часток на Землі).

«Це в трильйон разів більше енергетично видимого світла», – заявили автори наукової роботи.

Раніше той факт, що в період післясвітіння виділяється надзвичайно високоенергетичне світло, був відомий лише в теорії. Джерело вибуху стало найпотужнішим у Всесвіті за всю історію спостережень, розповіли астрономи. Ймовірно, ним була масивна зірка, яку розірвало на частини наднової, і яка залишила після себе чорну діру.

 





ІНШІ НОВИНИ