Вчені пояснили появу загадкового кілометрового кратера

Група вчених з університетів в Австралії і США вивчила кратер Вулф-Крик, який виник після падіння метеорита масою 14 тисяч тонн. Виявилося, що його вік становить близько 120 тисяч років, що робить кратер більш молодим, ніж вважалося раніше. Про це повідомляє видання Діалоги з посиланням на Science Alert.

Дослідники вивчили  породу в місці падіння метеорита, проаналізувавши склад ізотопів берилію-10 і алюмінію-26. Крім того, фахівці вдалися до оптичного датування, яке дозволяє визначити час, коли зразки останній раз піддавалися впливу сонячного світла або енергії вибуху. Виявилося, що максимальний вік кратера складає близько 137 тисяч років, хоча вважалося, що він виник 300 тисяч років тому.

Метеорит, що впав в Західній Австралії, досягав у діаметрі 15 метрів. Він врізався в поверхню на швидкості 17 кілометрів на секунду, породивши кратер діаметром 892 метра і глибиною 178 метрів. Згодом слід удару занесло піском, а глибина скоротилася до 50 метрів.

Попередні дослідження показали, що кратери розміром з Вулф-Крик повинні виникати кожні 13 тисяч років, а невеликі кратери довжиною близько 150 метрів – кожні 500 років.

 





ІНШІ НОВИНИ