Вчені: десятиліття, що минає стане найспекотнішим в історії

Глобальне потепління на планеті відбувається швидше, ніж люди встигають до нього адаптуватися. Останнє десятиріччя, з 2010 по 2019 роки, стане найспекотнішим за всю історію спостережень, заявили експерти Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Вчені підкреслили, що головною причиною підвищення рівня моря, танення льоду, теплових хвиль і повеней є викиди парникових газів. У першій половині 2019 року понад 10 мільйонів чоловік були змушені мігрувати через кліматичні аномалії. Більшість з них спасалось від пожеж, ураганів і повеней, повідомляють Діалоги з посиланням на The Daily Mail.

Середня температура в 2019 році перевищила доіндустріальний рівень на 1,1 градуса Цельсія. Експерти вважають, що він стане другим або третім у рейтингу найтепліших в історії, поступившись лише 2016-му.

Автори дослідження підкреслили, що, починаючи з 1980-х років, кожне нове десятиліття було тепліше попереднього. Океани, які поглинають до 90% надлишкового тепла, нагрілися до рекордних значень. Крім того, кислотність морських вод підвищилася на 25% в порівнянні з XIX століттям. Це загрожує ключовим екосистемам, від яких також залежать мільярди людей (в плані отримання продовольства і робочих місць).

У жовтні 2019 року середній рівень Світового океану досяг максимального за увесь час спостережень показника. Тільки Гренландський крижаний щит за 12 місяців втратив 329 мільярдів тонн льоду.

«Теплові хвилі і повені, які раніше траплялися раз на століття, стають все більш регулярними подіями», – пояснили вчені.

Вони також нагадали, що підвищення температури всього на 1 градус Цельсія вже призвело до аномальної спеки в Європі, Австралії і Японії, найпотужніших штормів в Південно-Східній Африці і лісових пожеж в Каліфорнії. Якщо нинішні тенденції не зміняться, подібні катаклізми стануть ще більш руйнівними.





ІНШІ НОВИНИ