Біля Гренландії знайшли древній вулкан, що виник при розпаді Пангеї

Біля берегів Гренландії геологи випадково виявили древній вулкан, який виник при розпаді материка Пангея. Нагадаємо, що з частин цього глобального континенту утворилися Євразія, Африка і обидві Америки, повідомляють Діалоги з посиланням на Videnskab.

Спочатку вчені шукали нові родовища нафти на морському дні, на захід від міста Нуук. Вони пробурили кілька свердловин і проаналізували хімічний склад порід. Слідів «чорного золота» не знайшлося, але зате були присутні високі рівні цирконію і ніобію. Ці мінерали і вказали на наявність вулканічного утворення.

Вік зразків склав 95 мільйонів років – якраз тоді відбувався розкол Пангеї. Розбіжність плит породила безліч вулканів уздовж всього Атлантичного океану, але всі вони зараз знаходяться на великій глибині і покриті більш молодими породами, тому їх практично неможливо виявити.

Нововідкритий вулкан, на думку вчених, належав до того ж типу, що і Кіліманджаро. Колись він розташовувався на суші і був дуже активний. Лаву викидало так високо в атмосферу, що вона майже моментально охолоджувалася і перетворювалася в вулканічне скло – його залишки знайшли в зразках з місця дослідження. Можливо, висота стовпів досягала 10 кілометрів. Але в наші дні, підкреслили автори дослідження, ймовірність виверження біля берегів Гренландії виключена.





ІНШІ НОВИНИ