Вчені знайшли найпотужнішу чорну діру у Всесвіті

Астрономи виявили рекордно важку чорну діру в центрі галактики під назвою Holm 15A. Цей об’єкт в 40 мільярдів разів масивніше Сонця, повідомляють Діалоги з посиланням на CNN.

Holm 15A входить в скупчення Abell 85, яке містить понад 500 інших галактик. Незвичайний об’єкт розташований в 700 мільйонах світлових років від Землі. Чорні діри, які вченим вдавалося виміряти раніше, знаходилися, щонайменше, в два рази ближче.

Незважаючи на такі відстані, Holm 15A добре видно в телескопи через велику кількість яскравих зірок. Але її центр виявився дуже слабким і розсіяним. Пустельна область покривала простір, який можна порівняти з Великою Магеллановою Хмарою – супутниковою галактикою Чумацького Шляху.

Фахівці вирішили, що це вказує на надмасивну чорну діру. Загадкову порожнечу досліджували за допомогою сучасної апаратури, в тому числі Дуже Великого телескопа (VLT). Дані показали, що центр ще слабший, ніж вважалося – більшість зірок вилетіло звідти в результаті космічного катаклізму.

Коли галактики стикаються і зливаються (а це відбувається постійно), чорна діра однієї з них силою гравітації викидає з центру зірки нового «партнера». Якщо в цій області не вистачає холодного газу, то нові світила не можуть утворитися.

Проаналізувавши яскравість ядра Holm 15A, вчені змогли розрахувати, якою масою володіла «розчистити» його чорна діра. Вони зробили висновок, що після злиття вона ще більше збільшилася і досягла безпрецедентних розмірів – як уже згадувалося, в 40 мільярдів сонячних мас.





ІНШІ НОВИНИ