На дні Тихого океану виникли загадкові западини

Вчені, які обстежили океанське дно біля узбережжя Каліфорнії, виявили в м’якому осаді безліч маленьких круглих вибоїн. Їх походження залишається нез’ясованим, повідомляють Діалоги з посиланням на Science Alert.

Всього члени експедиції нарахували 15 тисяч западин, приблизно одинадцяти метрів в діаметрі і один метр в глибину. У багатьох з них накопичується людське сміття, каміння, водорості і навіть кістки, а морські мешканці використовують їх в якості притулку.

У 1999 році на узбережжі планували будувати електростанцію, і ділянки прилеглого морського дна просканували гідролокатором. Апаратура виявила понад п’ять тисяч великих «кратерів» невідомої природи. Експерти припустили, що їх міг залишити метан, який виривається з надр. Але аналізи не виявили ніяких ознак цього газу. Більш того, виявилося, що «кратери» неактивні більше 50 тисяч років.
Вибоїни, виявлені в ході останньої експедиції, менші і, очевидно, молодші. Свого часу їх не помітили саме в силу невеликих розмірів. Вони мають більш різкі краї і «хвости» осаду, орієнтовані в одному напрямку.

Вчені припустили, що частина таких утворень могла бути створена рибами. Коли на морському дні опинявся великий об’єкт (наприклад, череп кита), вони ховалися під ним і починали підкопувати навколишній м’який грунт. Так виникала невелика ямка, яка згодом поширювалася й поглиблювалася.

Але цю теорію вже визнали не дуже достовірною. Так, вона не пояснює, чому деякі вм’ятини абсолютно порожні. Автори дослідження відзначили, що також не зафіксували жодної активності газів в цьому районі. Вони мають намір продовжити дослідження, щоб знайти відповідь на цю загадку.





ІНШІ НОВИНИ