Стало відомо, скільки важить Чумацький Шлях

Дослідники з декількох національних лабораторій, включаючи Імперський коледж Лондона, вирахували масу Чумацького Шляху. За даними досліджень, наша галактика важить, як 890 мільярдів Сонць. Цей показник можна порівняти з 296 квадрильйонів мас планети Земля, повідомляють Діалоги з посиланням на ArXiv.

Як правило, при вивченні галактик астрономи розраховують рух зірок. Дізнавшись, як на них впливає гравітація, вони можуть отримати уявлення про загальну масу всієї системи.

Але такий метод можна застосовувати тільки до віддалених галактик. У Чумацькому Шляху зірки приховані навколишніми газами і іншим матеріалом. Крім того, наше Сонце постійно переміщається відносно них.

Автори нового дослідження розробили спеціальні моделі, що дозволяють прогнозувати рух газу і зірок. Орбітальна швидкість цих об’єктів показує на гравітаційні сили і, в кінцевому рахунку, масу галактики.

Грунтуючись на цих даних, вчені встановили, що більшу частину Чумацького Шляху становить темна матерія – на неї припадає 93% маси, або 830 мільярдів сонячних мас. Всі інші зірки, планети та інші тіла в сукупності важать як 60 мільярдів Сонць.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ