Заборона пластикової упаковки може завдати шкоди навколишньому середовищу

Світова тенденція до відмови від пластикової упаковки в магазинах може завдати шкоди навколишньому середовищу, повідомляється в новому дослідженні. За словами авторів доповіді Plastic Promises, наслідки використання різних матеріалів замість пластика не були належним чином оцінені.

Заборона пластику була викликана занепокоєнням покупців про вплив пластикових відходів на океани. Але скляні пляшки, наприклад, набагато важчі пластикових, тому на їх транспортування йде більше палива і, відповідно, проводиться більше забруднюючих викидів. Паперові пакети, як правило, при утилізації мають більш високий рівень вуглецевих викидів, ніж пластикові пакети, і їх складніше використовувати повторно.

Деякі супермаркети у Великобританії віддають перевагу напоям в картонних коробках, вважаючи, що вони можуть бути перероблені. Але, за даними британської організації Green Alliance, тільки третина таких упаковок в країні йде на переробку.

«Багато магазинів продають упаковку, позначену як біорозкладна або компостна. Насправді вона може бути компостована тільки в промисловому компостері – і навіть в цьому випадку не всі компоненти можуть бути повністю перероблені », – повідомила прес-секретар дослідницької групи Ліббі Пік в інтерв’ю BBC News.

«Більше 80% споживачів думає, що біорозкладаний або компостований пластик екологічно безпечний, але мало хто розуміє, що означають ці терміни і як слід поводитися з матеріалом», – наголошується в доповіді.

Ендрю Опі з Британського консорціуму роздрібної торгівлі закликає до створення більш чіткої стратегії.

«Всі відповідальні рітейлери згодні з тим, що зміна клімату має бути в центрі їх бізнесу, будь то поставка продукції або зміна упаковки. Пластик залишається найефективнішим матеріалом у багатьох випадках: наприклад, огірки, упаковані в пластик, зберігаються на 14 днів довше, скорочується кількість харчових відходів».

«Цілісна стратегія щодо відходів і ресурсів – це стратегія, в якій пріоритетна увага приділяється скороченню негативного впливу на навколишнє середовище, а не просто скорочення використання пластика».





ІНШІ НОВИНИ