Астрономи виміряли температуру на найгарячішій планеті Всесвіту

Вчені з’ясували, які процеси відбуваються на найгарячішій екзопланеті з усіх відомих. Вона називається KELT-9b і відноситься до класу «ультра-гарячих Юпітерів», повідомляють Діалоги з посиланням на Astrophysical Journal Letters.

Газовий гігант майже в три рази масивніший за Юпітер обертається навколо зірки, розташованої в 670 світлових роках від нас. Дослідження показали, що температура на його поверхні досягає 4300 градусів Цельсія – більше, ніж у деяких зірок.

В ході останнього дослідження команда астрономів вивчила KELT-9b за допомогою космічного телескопа NASA Spitzer. Вони прийшли до висновку, що нагрів на поверхні планети такий сильний, що розриває навіть молекули. Так, молекули водню, перебуваючи на освітленій стороні, розпадаються на частини і не можуть відновитися, поки не «перетечуть» в затінену область.

На «тильній» стороні планети, куди не потрапляє випромінювання зірки, температура трохи нижча. В таких умовах розрізнені атоми знову перетворюються в молекули, але лише до тих пір, поки не повернуться під пекучі промені.

Планету KELT-9b відкрили в 2017 році за допомогою системи телескопів Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT). Вчені відразу зрозуміли, що її середовище дуже негостинне.

«Рік» на планеті триває всього близько півтора земних діб, тобто вона обертається дуже близько до зірки. Крім того, вона завжди повернена до світила однією стороною, а на протилежній панує вічна ніч. Але величезного перепаду температур між цими областями немає.

Вчені припустили, що потоки нагрітого газу з «денної» сторони циркулюють по всій поверхні, обігріваючи затемнені ділянки. Але залишається невідомим, з якої причини це відбувається. Автори наукової роботи мають намір продовжувати спостереження за незвичайним космічним тілом.





ІНШІ НОВИНИ