Комп’ютерна томографія розкрила таємницю мумії зі Стародавнього Єгипту

Вчені-єгиптологи розкрили вбивство, яке сталося 2600 років тому. Вони досліджували за допомогою сучасних технологій мумію молодої жінки, яка жила в древніх Фівах, повідомляють Діалоги з посиланням на Live Science.

Останки виявили ще в першій половині XIX століття. У той час, незабаром після Наполеонівських воєн, в Європі почалася інтенсивна торгівля єгипетськими артефактами, в тому числі муміями. У 1834 році заможний ірландець Томас Грег придбав тіло і привіз його до себе на батьківщину.

Тоді ж єгиптолог Едвард Хінкс розшифрував ієрогліфи на саркофазі. Вони говорили, що покійну звали Такабуті, вона була господинею великого будинку в Фівах, була заміжньою жінкою (або наложницею), а на момент смерті їй було всього 20 років. Крім того, згадувалося, що її батько був жерцем Амона (бога Сонця).

В останні роки Такабуті провели рентген-сканування, КТ (комп’ютерну томографію), аналіз волосся і радіовуглецеве датування. Згідно з результатами, вона померла близько 660 року до нашої ери, в кінці 25-ї династії.

Обстеження дозволило виявити також дві дуже рідкісних аномалії. У жінки було 33, а не 32 зуба (таку особливість має всього 0,02% людської популяції) і додаткові хребці (це характерно для 2% населення планети).

В ході нового дослідження співробітники Манчестерського університету Англії взяли у мумії аналіз ДНК, провели більш докладне сканування і отримали несподівані результати. Так, генетично Такабуті виявилася ближче до європейців, ніж до сучасних єгиптян.

Під час комп’ютерної томографії експерти розгледіли серце мумії, яке прекрасно збереглося, і відкрили, що її смерть була насильницькою – жінці завдали ножового удару в верхню частину спини, біля лівого плеча. За словами медиків, від такої рани вона повинна була загинути практично миттєво.

Єгиптологи відзначили, що такі дослідження розкривають подробиці життя не тільки самої Такабуті, але і всього Єгипту періоду 25-ї династії. Нагадаємо, за часів її розквіту імперія розширилася, Верхній і Нижній Єгипет і Нубія об’єдналися під владою одного правителя. Але приблизно в 656 році до нашої ери в Єгипет вторглися ассірійці, і династія впала.





ІНШІ НОВИНИ