Обсерваторія NASA зафіксувала народження найпотужнішого об’єкта Всесвіту

Рентгенівська обсерваторія «Чандра» (NASA) зробила знімок рідкісної космічної події – зіткнення між чотирма скупченнями галактик. Маса кожного з них в кілька сотень трильйонів разів перевищувала масу Сонця. На думку астрономів, після злиття вони утворюють один з найбільш масивних об’єктів Всесвіту, повідомляють Діалоги з посиланням на Fox News.

Система під назвою Abell 1758 розташована приблизно в трьох мільярдах світлових років від Землі, в невеликому сузір’ї Гончих Псів. Вона складається з чотирьох «компонентів», які діляться по парам на Північний і Південний кластери.

Рентгенівські спостереження показали, що злиття галактик з Північного кластера викликало ударну хвилю гарячого газу. За розрахунками вчених, скупчення рухаються зі швидкістю два-три мільйони миль в годину відносно один одного.

Втім, це не означає, що процес злиття завершиться в найближчому майбутньому. Експерти пояснили, що кластерам потрібно два мільярди років, щоб просто зблизитися, а потім ще стільки ж часу, щоб утворити одну систему.





ІНШІ НОВИНИ