Вчені: найближче п’ятиріччя може стати найспекотнішим в історії

Найближчі п’ять років можуть стати найтеплішими в історії людства. У 2020-2024 роках, ймовірно, будуть встановлені нові абсолютні рекорди спеки, заявили експерти британської організації Met Office.

На даний момент найтеплішим роком за весь час спостережень залишається 2016 – середня температура на планеті перевищила доіндустріальний рівень на 1,16 градусів Цельсія. Минулий 2019 «відстав» від цих показників всього на кілька сотих градуса.

За прогнозами фахівців, в подальшому тенденція до потепління збережеться і навіть зросте. У 2020-2024 роках середні температури будуть на 1,06 – 1,62 градуса вище, ніж до початку ХХ століття, тобто рекорд 2016 року буде побитий.

«У прогнозі існують невизначеності, але в більшості регіонів, як очікується, буде тепліше звичайного, особливо в північних частинах Європи, Азії та Північної Америки», – пояснили автори дослідження.

Північна Атлантика, де зараз відносно прохолодно, також потеплішає, що посилить спеку на європейській території.

Вчені відзначають, що зростання температур пов’язане зі стійко високими рівнями викидів парникових газів. За статистикою, починаючи з 1980-х років, кожне нове десятиліття було спекотніше попереднього. Температури зростають не тільки на суші, але і в океанах, які поглинають до 90% надлишкового тепла.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ