Канадський телескоп піймав сигнали з глибокого космосу

Таємничий радіосигнал, що йде з глибин космосу, схоже, повторюється за певною схемою, заявили вчені. Але його джерело поки залишається невідомим, повідомляє ArXiv.

Раніше астрономи зафіксували ряд швидких радіосплесків (Fast Radio Bursts, або FRB) позаземного походження. Вони навіть відзначили, що деякі з них, очевидно, повторюються. Нове дослідження, проведене за допомогою телескопа в Канаді, вперше показало, що спалахи виникають з регулярною і передбачуваною послідовністю.

Астрономи припустили, що дане явище породжене якоюсь екстремальною космічною подією. Існує кілька можливих пояснень, від зірки, що падає в чорну діру, до діяльності інопланетян.

Помічено, що FRB дотримуються 16-денного циклу, з’являючись і зникаючи. Протягом чотирьох днів апаратура фіксує активний «шквал», потім наступає 12-денне затишшя, і все повторюється знову. Ця закономірність є «важливим ключем до природи цього об’єкта», вважають вчені.
Ймовірно, джерело спалахів розташоване на краю масивної спіральної галактики, яка знаходиться на відстані 500 мільйонів світлових років від нас. Регулярність сигналів може вказувати на подвійну систему зірок або інших небесних тіл. На думку дослідників, об’єкт-«автор» FRB обертається навколо зірки або чорної діри, і перестає проявляти активність, коли цей об’єкт «затуляє» його від земних телескопів.

Нагадаємо, FRB – надзвичайно енергійні спалахи в радіочастотному спектрі, які тривають не більше декількох мілісекунд. За цей час вони можуть випустити стільки ж енергії, скільки сотні мільйонів Сонць.

Більшість з них спалахує тільки один раз і більше ніколи не повторюється. Деякі спалахують кілька разів, але без будь-якої системи. Явище, виявлене вченими, дозволяє отримати більше даних про це загадкове явище.





ІНШІ НОВИНИ