В Антарктиді з’явився новий гігантський айсберг

Від льодовика Пайн-Айленд, одного з найбільш швидко танучих крижаних пластів в Антарктиді, відколовся черговий величезний айсберг. Подібні події в XXI столітті стали відбуватися майже щороку, повідомляє Live Science.

Вчені з європейського проекту Copernicus спостерігали за льодовиком з жовтня 2019 року, коли біля його краю виникли глибокі тріщини. 11 лютого вони, нарешті, «відрізали» фрагмент льодовика загальною площею 350 квадратних кілометрів.

Айсберги потрапили в сусіднє море Амундсена. Вчені стверджують, що, оскільки вони і раніше були плавучими, то не вплинуть на зростання рівня моря.

Проте, стан льодового покриву викликає занепокоєння. В останні 20 років на льодовику Пайн-Айленд і сусідньому льодовику Туейтса (його також називають «льодовик Судного дня») айсберги стали виникати набагато частіше. Якщо раніше це відбувалося кожні 4-6 років, то тепер, за даними NASA – майже щороку: в 2011, 2013, 2015 2017, 2018 і тепер в 2020 році.

В результаті шельфові льодовики відступають усередину материка швидше, ніж може утворитися новий лід. Фахівці побоюються, що виникне ланцюгова реакція: айсберги відколюються від основної маси льоду, до країв, що відкрилися, підступає тепла морська вода, танення прискорюється, льодовик стає все більш слабким і тонким і в результаті втрачає все нові крижані брили.

 





ІНШІ НОВИНИ