Вибух чорної діри в сузір’ї Голуба випадково зняв апарат NASA

Вчені NASA під час спостережень за космічним простором випадково помітили «вибух» чорної діри. Яскравий рентгенівський спалах стався в сузір’ї Голуба, повідомляє сайт космічного агентства.

Спочатку дослідники вивчали навколоземний астероїд Бенну. Для цього вони застосували рентгенівський спектрометр Regolith Imaging Spectrometer (REXIS) на борту апарату OSIRIS-REx.

Але в ході наукової роботи датчик показав рентгенівський сплеск на відстані 30 тисяч світлових років від Землі. Вчені визначили, що його джерело – чорна діра MAXI J0637-043, що вибухнула, яку відкрили всього за два тижні до цієї події.

Цікаво, що OSIRIS-REx знаходиться в міжпланетному просторі, на орбіті Бенну. Розробники відзначили точність роботи його приладів, зазначивши, що якість їх роботи відповідає всім вимогам для наукових інструментів NASA.

Через кілька днів викид зафіксували й інші телескопи, в тому числі NICER на борту Міжнародної космічної станції.

Вчені пояснили, що чорні діри притягують матерію зірок, які знаходяться на їх орбіті. Поступово матерія закручується в спіраль на обертовому аккреційному диску, і в ході цього процесу вивільняється величезна кількість енергії – в першу чергу, у вигляді рентгенівських променів.

 





ІНШІ НОВИНИ