Статуя Сфінкса була створена стародавніми в конкретному місці з урахуванням астрономічних явищ

У Сфінкса є щось більше, ніж здається на перший погляд. Єгипетський археолог Захі Хавасс відкинув ідею про те, що Сфінкс був вирізаний з нерухомої скелі.

Сфінкс з тілом лева і головою людини, який сидить поруч з пірамідами Гізи, вже давно є одним з найбільш унікальних і відомих пам’яток Стародавнього Єгипту.

Два дні тому, коли сонце ефектно опустилося за праве плече Сфінкса, явні майстерність і точність його древніх будівельників були ще раз продемонстровані – свідчення того, що цей чудовий пам’ятник був побудований з урахуванням сезонних астрономічних явищ.

Це явище – відоме як рівнодення-відбувається двічі на рік, коли Сонце знаходиться безпосередньо над екватором Землі і як день, так і ніч тривають рівну кількість часу.

Колишній міністр старожитностей Захі Хавасс вже давно стверджував, що той факт, що Сфінкс вирівнюється з Сонцем в цей час, свідчить про релігійне та астрономічне значення статуї.

Він також стверджує, що це остаточно спростовує теорію про те, що він був спочатку вирізаний з великого каменю, який просто випадково опинився в пустелі в цьому конкретному місці.

Це, звичайно, не єдиний такий приклад в регіоні – сусідні піраміди Гізи також були побудовані, щоб співпадати із визначеними зірками і астрономічними подіями.

Однак питання про те, як саме стародавнім єгиптянам вдалося досягти такої чудової точності, довгий час залишається предметом палких наукових суперечок.





ІНШІ НОВИНИ