Екваторіальні води Землі почали порожніти через потепління

Морські істоти почали мігрувати з екваторіальних зон до полюсів, щоб врятуватися від глобального потепління. Вчені зробили такий висновок, вивчивши поведінку більш ніж 300 видів тварин, птахів і рослин за останні сто років, повідомляє Current Biology.

У всіх випадках проявилася загальна тенденція: падіння чисельності бібля екватора і зростання чисельності ближче до полюсів. На думку авторів, це пов’язано зі зростанням температур.

«Головний сюрприз полягав в тому, наскільки поширеними були ці ефекти», – зазначив еволюційний еколог з університету Брістоля Мартін Дженнер.

Міграції охопили всі групи морських мешканців, від планктону до безхребетних і від риб до морських птахів. Деякі види добре адаптувалися до більш прохолодних регіонів. Зміна клімату відкрила їм нові, раніше недоступні місця проживання. Так, популяції пінгвінів Аделі скорочувалися у екватора, але росли біля полюсів. У полярних областях з’явився європейський морський окунь, якого раніше там практично не бачили.

Але іншим потепління не пішло на користь. Так, зграї імператорських пінгвінів стали скорочуватися, тому що вода стала занадто теплою для них.

Вчені стверджують, що як падіння, так і різке зростання чисельності певного виду – загроза для екосистеми. До теперішнього часу Світовий океан прогрівся на один додатковий градус Цельсія в порівнянні з доіндустріальною епохою. За прогнозами, до 2050 року перевищення складе вже 1,5 градуса, і життя морських видів зазнає ще більш істотніших змін.





ІНШІ НОВИНИ