У Єгипті під час розкопок біблійного міста знайшли “хмарочос”

Польські археологи оприлюднили результати багаторічного дослідження, проведеного ними в Єгипті. Вони розкопали пагорб Телль аль-Ретаба і виявили “хмарочос” і десятки дрібніших будинків стародавнього біблійного міста, яке, судячи з усього, було організовано покинуте його жителями.

Про дослідження розповідає Nauka w Polsce. Сучасний пагорб Телль аль-Ретаба розташований в дельті Нілу. Його назва буквально означає “курган, створений століттями будівництва поселень людини”.

Розкопавши його, польські археологи наткнулися на руїни стародавнього міста, вік яких становить від 2500 до 3000 років. Вони виявили більше десятка житлових будинків. Це місто мало стратегічне значення, оскільки було розташоване на жвавому торговому шляху. Стародавні єгиптяни називали його Чеку, а в Біблії його згадують під назвою Пітом.

“Ми досконально оглянули кілька будівель, це виявилися споруди з висушеної глиняної цегли, – розповів член експедиції Лукаш Ярмужек з Варшавського університету. – Будинки Третього перехідного періоду (1070 – 664 рр. до н.е.) належали в основному людям з нижчих соціальних верств, тому їх обстановка виявилася мізерною”.

Цікаво, що одна з виявлених археологами будівель було просто величезним на ті часи. Археологи навіть назвали його “древнім хмарочосом”. Він був зведений на руїнах більш ранніх будинків, від яких значно відрізнялося своєю архітектурою. Це була багатоповерхова конструкція, що складалася з шести-семи поверхів.

Більшість будинків, виявлених в Телль аль-Ретабі, займали площу 50-70 квадратних метрів і складалися з двох-трьох кімнат. У деяких будинках число кімнат доходило до п’яти-восьми. Площа одного з будинків становила 150 квадратних метрів. У ньому, ймовірно, проживали більш заможні люди, яких вчені віднесли до “середнього класу”.

Невелика кількість артефактів, виявлених усередині будівель, свідчить про те, що вони були залишені жителями одночасно і організовано. Археологи вважають, що городяни забрали з собою більшу частину свого майна.

До цього висновку привело обстеження одного з будинків, який, на відміну від сусідніх, з якоїсь причини звалився. Під руїнами опинилися всі предмети, які знаходилися в будинку. Господарі просто не встигли і не змогли їх винести.

“Цей будинок приніс дуже цікаві відкриття, – говорить Агнешка Риш з Польської академії наук – Так, були знайдені свинцеві гирі від рибальських сіток, які лежали на підлозі”.

Також був виявлений роздвоєний бронзовий наконечник списа. Подібні предмети раніше знаходили в похованнях. Є припущення, що вони використовувалися в ритуальних цілях. Але оскільки в даному випадку мова йде про житловому будинку, цей наконечник, ймовірно, був деталлю справжнього бойового списа.

За роки розкопок було виявлено чимало кам’яних знарядь, судин з вапняку, металевих, керамічних і кістяних інструментів, а також ювелірні вироби і амулети. Їх аналіз показав, що основними заняттями городян були сільське господарство і рибальство. Крім того, вони займалися плетінням кошиків і мереж.

“Виходячи з того, що ми виявили, можна припустити, що це виробництво не було масовим і обмежувалося потребами кожного конкретного будинку, – каже Агнешка Риш. – З давньоєгипетських текстів ми знаємо, що до складу сімей в той час входили не тільки родичі, але і люди, безпосередньо з ними не пов’язані. Керував усім глава сім’ї, зазвичай це був чоловік “.

Крім житлових будинків, археологи також виявили дві великі споруди, в яких містилися тварини.





ІНШІ НОВИНИ