Вчені: 1000 років тому Сонце вистрілило в Землю гамма-імпульсом

Час від часу вчені роблять досить дивні відкриття. Аналіз вікових кілець, представлених всередині зрубаного дерева, дозволяє виявити в ньому ряд форм вуглецю: вуглець-12, вуглець-13 і вуглець-14. Співвідношення перших двох форм вуглецю мають тенденцію бути стабільними з плином часу, але, схоже, що це не так з вуглецем-14.

Вуглець-14 має період напіврозпаду приблизно 5000 років і загальну варіацію 0,06% від року до року. У 2012 році команда японських дослідників зробила захоплююче відкриття під час аналізу кілець дерев з 774 і 775 років. Спостерігався сплеск в присутності вуглецю-14, причому варіація була до 20 разів вища, ніж зазвичай.

Роки додаткових досліджень були витрачені на спробу відстежити причину, і було встановлено остаточного винуватця: Сонце.

Наша Сонячна система утворилася мільярди років тому з молекулярної хмари газу. Водень і гелій, можливо, були первинними газами. Проте, вони супроводжувалися великою кількістю важких елементів, які були випущені у Всесвіт після подій наднової.

У той час як вуглець-12 і вуглець-13 мають тенденцію бути стабільними, вуглець-14 має шість протонів і вісім нейтронів в своєму ядрі, риса, яка робить його нестабільним за своєю природою. Атоми вуглецю-14, які були створені ще до утворення Землі, повинні були безслідно зникнути вже давно.

Однак вуглець-14 присутній на Землі, і його походження довгий час залишалося загадкою. Команда дослідників визначила, що він прибуває з космічним випромінюванням, яке генерується сонцем, зірками, чорними дірами і іншими об’єктами.

Сплеск спостерігався в кільцях дерев з усього світу, і вчені стверджують, що він був викликаний гамма-імпульсом.





ІНШІ НОВИНИ