У давньоєгипетському храмі Осіріса виявили невидимі деталі

Вчені з Польської академії наук досліджували Карнакський храм в Єгипті і за допомогою сучасних технологій виявили раніше невідомі елементи. Уточнюється, що храм був присвячений богу Осірісу і побудований в VII столітті до нашої ери, повідомляє Nauka w Polsce.

Оглядаючи древню будівлю, фахівці скористалися методами ультрафіолетової флуоресцентної фотографії, інфрачервоної рефлектографіі і інфрачервоної видимої індукованої люмінесценції. В результаті вони помітили сліди численних декоративних елементів, нині давно втрачених.

Виявилося, що майстри активно використовували для обробки приміщень синій пігмент. Цей барвник, рецепт якого історикам вдалося відтворити кілька тисяч років тому, був дуже популярний в Єгипті, хоча його приготування вимагало великої майстерності.

Неозброєним оком цей пігмент вже не видно, але під впливом особливого випромінювання він починає світитися – так вчені і змогли його виявити.

Всього в храмі збереглися два приміщення. Одне було символом світу живих, інше – світу мертвих. На думку археологів, в давнину існували й інші кімнати, а сам храм входив до складу великого релігійного комплексу.





ІНШІ НОВИНИ