В Китаї знайшли місто віком п’ять тисяч років

У китайській провінції Хенань виявили руїни міста, яке існувало 5300 років тому. Це було одне з найбільших поселень свого часу – його площа охоплювала 1,17 мільйона квадратних кілометрів, повідомляє China Daily.

Місто знаходилося в двох кілометрах від річки Хуанхе. Археологи прийшли до висновку, що там мешкали представники культури Яншао, що виникла близько семи тисяч років тому.

У місці розкопок збереглися сліди кільцевих траншей і міських стін, а також понад 1700 гробниць, акуратно розташованих в трьох некрополях. Серед житлових кварталів вчені знайшли залишки трьох жертовних платформ, де проводилися ритуали.

Крім того, дослідники знайшли набір глиняного посуду з дев’яти виробів, що нагадує сузір’я Великої Ведмедиці, і крихітну фігурку домашнього шовкопряда. Це найраніше свідчення того, що люди освоїли виробництво шовку.

За словами істориків, розташування міста збігається з текстами «Книги Змін» (класики ранньої китайської філософії). Одну зі сцен описує коня, що піднімається з Жовтої ріки (Хуанхе) з картою на спині, і черепахи, випливають з річки Ло зі священною книгою. Місто побудоване якраз на перетині цих двох річок, і можна припустити, що місце було обрано не випадково.





ІНШІ НОВИНИ