Вчені: всі масові вимирання на Землі сталися через глобальне потепління

У своїй історії Земля пережила п’ять масових вимирань: ордовицько-силурійське (450-443 млн років тому), девонське (372 млн років назад), велике пермське вимирання (253-25 млн років тому), тріасове (208-200 млн років тому) і крейдо-палеогенове, яке забрало динозаврів (65,5 млн років тому). Вчені знайшли докази, що всі вони були пов’язані з глобальним потеплінням, повідомляє Geology.

Дослідники зібрали велику базу даних про порівняно пізні вимирання. Вони починалися через вулкани, які викидали в атмосферу величезну кількість попелу і викликали парниковий ефект. Але найперше, ордовицько-силурійське, залишалося погано вивченим.

Вважалося, що воно сталося не через потепління, а через похолодання (гондванське заледеніння), що не вписувалося в загальну теорію. Автори нової наукової роботи встановили його справжню причину.

Відомо, що вимирання проходило в дві хвилі, з проміжком приблизно в мільйон років, і знищило 85% всіх, хто живе на планеті видів. Вчені зібрали зразки найдавніших порід в родовищі на півдні Шотландії і провели хімічний аналіз.

Виявилося, що кількість ізотопів кисню під час вимирання різко знизилася (з 2 до 0,5 проміле), що нехарактерно для оледеніння. Атмосфера була бідна на кисень, і в ній явно був перевищений рівень ртуті.

Учені зробили висновок, що така картина могла виникнути тільки від вулканічних вивержень. Величезні обсяги парникових газів привели до закислення океанів. Температури росли, кисень став розчинятися набагато гірше, і це призвело до загибелі екосистем, які в ту епоху розвивалися тільки в воді.





ІНШІ НОВИНИ