Археологи виявили найбільшу стародавню споруду цивілізації майя

У південно-східному мексиканському штаті Табаско виявили найбільше для доіспанських часів спорудження цивілізації майя і, за словами вчених, в той же час найдавніше. Як повідомляється в дослідженні, представленому в журналі Nature, пам’ятник під назвою Агуада-Фенікс (Aguada Fénix) – величезний майданчик прямокутної форми, який має довжину 1413 метрів, ширину 399 метрів і висоту від 10 до 15 метрів.

Судячи за даними радіовуглецевого аналізу, Агуада-Фенікс побудували приблизно в 1000-800 роках до нашої ери: для порівняння, одна з найбільших будівель в Мезоамериці – піраміда Сонця в Теотіуакані – датується 200 роком нашої ери (площа основи – 225 на 225 метрів), піраміду Місяця звели між 200 і 500 роками нашої ери, а церемоніальний центр в місті Сейбаль почали будувати приблизно в 800 році до нашої ери. До цих пір вважалося, що невеликі села майя почали з’являтися між 1000 і 350 роками до нашої ери.

Зовнішній вигляд Агуада-Фенікс передбачає, що ранні спільноти майяської культури були егалітарними і не мали впливового правлячого класу, вважають вчені з університету Арізони в Тусоні. Для створення тривимірної карти місцевості, на якій розташований Агуада-Фенікс, група дослідників проводила аерофотозйомку, використовуючи лідар – технологію отримання і обробки інформації про віддалених об’єктах за допомогою активних оптичних систем. Таким методом вони «просканували» землі в штаті Табаско – і знайшли 21 прямокутне плато, на яких майя, імовірно, проводили свої ритуали і обряди.

Але майданчик Агуада-Фенікс був найбільшим з виявлених. Провівши розкопки, дослідники з’ясували, що споруда оточена «платформами» поменше, дамбами і водосховищами, крім того, до неї вели дев’ять доріг. Що особливо дивно, Агуада-Фенікс можна було помітити тільки з повітря: якщо дивитися на нього, перебуваючи на землі, буде здаватися, що просто піднімаєшся на пагорб.

«За допомогою лідару низької роздільної здатності, наданого нам урядом Мексики, ми і помітили цю величезну платформу. Потім ми взяли лідар високої роздільної здатності – і підтвердили наявність цього великого будинку. У цій місцевості живуть люди, це не джунглі, однак ділянка Агуада-Фенікс не була виявлена, тому що вона плоска і величезна і без лідару виглядає як природний ландшафт», – розповів Такеші Іномата з університету Арізони.

Автори дослідження припускають, що будівництво Агуада-Фенікс було складним завданням, в якому брали участь тисячі людей. Проте немає ніяких доказів того, що їх примушували до праці. Вчені припускають, що платформу звели напівкочівники, що жили в цій місцевості і працювали разом. «Здається, сама конструкція – це комунальний відкритий простір», – відзначають фахівці.

На користь того, що Агуада-Фенікс не будували для представників правлячого класу, говорить і відсутність будь-яких кам’яних статуй, присвячених їм. Той факт, що майя будували монументальні будівлі раніше, ніж ми вважали до цього, ще в ті часи, коли соціальна нерівність була не такою значною, змушує археологів переосмислити багато попередніх досліджень.





ІНШІ НОВИНИ