Древній вулкан в Китаї може прокинутися після 50 тисяч років тиші

Згаслий вулкан на північному заході Китаю може знову прокинутися. В останній раз він вивергався близько 50 тисяч років тому і з тих пір не подавав ознак активності. Але недавно вчені виявили під ним дві величезні магматичні камери, які можуть спровокувати нові вибухи, повідомляє GeoScienceWorld.

Вулкан Вейшань – частина вулканічного поля Удаляньчи, яке простягається на 193 квадратних миль (майже 500 кв. км). Вчені просканували простір під горою і з’ясували, що у верхній і середній корі існують камери, заповнені магмою.

Розрахунки показали, що близько 15% верхньої камери зайнято розплавленою речовиною. Для виверження цей показник повинен складати 40%.

І значна кількість магми, і підземні поштовхи, що відбуваються навколо цих резервуарів, показують – вулкан Вейшань може перебувати в стадії «перезарядки» і готуватися до нового виверження. Тому за ним слід постійно спостерігати.

Дослідники також розглянули історію гори Пектусан. Велике виверження відбулося в 946 році нашої ери і вважається однією з найпотужніших вулканічних подій в історії – зона випадання опадів простягалася від Японії до Гренландії. Вчені припустили, що вулканічні поля Вейшань і Пектусан якимось чином пов’язані між собою.





ІНШІ НОВИНИ