Давня катастрофа вказала вченим на спосіб зупинити глобальне потепління

Порятунок від глобального потепління може прийти з космосу, заявили вчені. В ході дослідження вони проаналізували сценарій ордовицького вимирання і встановили, що існувала якась зовнішня сила, яка вплинула на клімат, повідомляє The Times Hub.

Відомо, що на Землі траплялися не тільки потепління, а й похолодання. Деякі з них відбулися дуже швидко – так, 66 млн років тому після падіння метеорита хмари попелу закрили небозвід, і світ надовго занурився в холод і темряву.

Але ордовицьке вимирання 466 млн років тому проходило по-іншому. Температура падала дуже повільно, протягом двох мільйонів років, поки не опустилася на 10 градусів нижче колишніх значень.

Експерти проаналізували склад порід, які відклалися в ту епоху, і виявили явний «космічний» слід, а саме ізотопи гелію. За даними наукової роботи, в той час на орбіті між Марсом і Юпітером зіткнулися два астероїди. Вони випустили величезну кількість пилу. Він поступово досяг атмосфери Землі і почав блокувати сонячне світло. Тому клімат повільно, але поступово стає все більш холодним.

Для мешканців стародавньої планети це стало катастрофою (вимерли більше 60% морських безхребетних). Але в наші дні, в умовах швидкого потепління, зниження температур може допомогти екосистемам вижити. Автори дослідження запропонували випустити в верхні шари атмосфери пил, щоб затримувати сонячні промені.





ІНШІ НОВИНИ