Несподіване відкриття археологів може переписати історію Польщі

У Польщі археологи виявили залишки потужних оборонних споруд віком близько 1000 років. Це відкриття може привести до того, що першою столицею цієї держави визнають місто Познань.

Про відкриття, яке в Польщі вже назвали сенсаційним, повідомило видання The First News. За словами археологів, виявлення потужних оборонних укріплень свідчить про те, що Познань могла бути першою столицею Польщі. До цих пір вважалося, що нею було сусіднє місто Гнєзно.

Археологи провели розкопки на майданчику в Познані, відведеному під будівництво багатоквартирного будинку. Вони виявили потужні оборонні стіни, побудовані з дерева, каменю та піску. Їх товщина становила 40 метрів, а висота – 12 метрів. Це найбільші в своєму роді споруди, які знаходили в Польщі.

Саме монументальність оборонної лінії викликала у археологів припущення про те, що це місто було першою столицею Польщі. Споруди датовані X століттям. Вони були виявлені на глибині сім метрів в районі Острув-Тумський.

Датувати стіни допомогло використання сучасних методів дендрохронологічного датування і фотограметрії. Вчені відзначають, що точність дуже висока. Аналіз показав, що стіни були зведені в період між 968 і 1000 роками нашої ери.

У той час тільки найважливіші міста мали такі міцні укріплення. Археологи встановили, що оборонна інфраструктура Познані складалася з трьох ліній. Це були свого роду оборонні кільця, які оточували місто і були пов’язані між собою.

У місті Гнєзно, що розташоване в 60 км від місця розкопок, подібних споруд не знаходили. Вчені вважають, що так потужно захищати могли тільки столицю.

“До цих пір ми вірили, що Познань була поселенням другорядного значення, – говорить керівник розкопок Антон Смолінський. – Однак, з огляду на відкриття масивної кріпосної стіни, це твердження тепер є вкрай сумнівним. Це ранньосередньовічне місто дійсно було стратегічним центром і столицею Мешко I в Польщі після хрещення”.

Відзначимо, що Мешко I (935-992 рр. нашої ери) є першим історично достовірним польським князем з династії П’ястів. Його вважають засновником давньопольської держави. Він об’єднав безліч земель і прийняв християнство як державну релігію.





ІНШІ НОВИНИ