У Китаї виявили 1100-річний архів династії Тан

У Китаї в Синьцзян-Уйгурському автономному окрузі на північному заході країни археологи виявили понад 700 паперових документів і дерев’яних табличок, що відносяться до династії Тан (618-907 рр.).

Про відкриття з посиланням на заяву регіонального інституту археології повідомляє інформаційне агентство “Сіньхуа”. Реліквії були знайдені при розкопках в окрузі Юлі. У давнину тут стояла висока вежа, яка виконувала функції свого роду маяка. Вона використовувалася воїнами для передачі сигналів за допомогою диму і вогню.

Всього археологи виявили понад 1100 різних реліквій, включаючи паперові документи та дерев’яні таблички з текстами. Частину з них вже вдалося розшифрувати. Наприклад, паперові реліквії містять як особисту переписку, так і літературні твори.

Інші тексти являють собою записи про військові об’єкти на всіх рівнях вздовж лінії оборони, до складу якої входила і неіснуюча нині сторожова вежа.

Вчені встановили, що цей архів відноситься до періоду правління династії Тан. Реліквії допоможуть краще зрозуміти, як в ті часи в стародавньому Китаї будувалися оборонні укріплення. До речі, даний регіон в епоху династії Тан був прикордонним.

Ще одна цікава знахідка була зроблена на півдні Китаю. У провінції Гуандун археологи після кількох місяців розкопок виявили понад 100 культурних реліквій і 65 гробниць, вік яких становить близько 4000 років. Вони датуються епохою пізнього неоліту і періодом правління династії Чжоу (1046-256 рр. до н.е.). У гробницях були знайдені керамічні і нефритові вироби.





ІНШІ НОВИНИ