Астрономи вперше побачили зникнення корони чорної діри

Вчені з Массачусетського технологічного інституту вперше поспостерігали за зникненням корони чорної діри, розташованої на відстані 100 млн світлових років від Землі. Ймовірно, це рідкісне явище було пов’язане з космічною катастрофою, повідомляє Phys.org.

Корона чорної діри складається з ультраяскравих високоенергетичних частинок. Астрономи припустили, що до чорної діри наблизилася зірка. Гравітація розірвала її на частини, і вся речовина акреційного диска, включаючи корону, раптово впала на горизонт подій.

В результаті яскравість об’єкта всього за рік знизилася в 10 тисяч разів. Як правило, коливання яскравості тривають сотні і навіть мільйони років. Але в даному випадку все відбулося дуже швидко – так, всього за вісім годин яскравість чорної діри скоротилася в 100 разів, що є безпрецедентним випадком в історії спостережень.

Після зникнення корони чорна діра почала повільно стягувати матеріал зі своїх зовнішніх країв, щоб сформувати новий аккреційний диск. Він, в свою чергу, активував високоенергетичні рентгенівські промені поблизу горизонту подій чорної діри. Таким чином, всього за кілька місяців чорна діра змогла отримати нову корону, майже повернувши собі первісну світність.

«Схоже, це перший раз, коли ми бачимо, як корона спочатку зникає, а потім відновлюється в реальному часі. Це дійсно важливо для розуміння того, як корона чорної діри нагрівається і харчується», – зазначили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ