У Єгипті розкрили таємницю «кричущої» мумії

Єгиптолог Захі Хавасс і професор радіології Каїрського університету Цукор Салім встановили причину смерті жінки, яка померла близько трьох тисяч років тому. Вона відома вченим як «кричуща мумія», повідомляє The Daily Mail.

Тіло було знайдено в Луксорі ще в 1881 році на території археологічного комплексу Дейр- ель-Бахрі. Жерці 20 і 21 династій сховали кілька мумій царствених осіб, щоб врятувати їх від грабіжників.

Археологи звернули увагу, що одна з жіночих мумій забальзамоване з відкинутою назад головою і розкритим ротом. Здавалося, що на її обличчі навіки залишилося вираз жаху.

Причина її смерті довгий час залишалася невідомою. В ході останнього дослідження вчені провели комп’ютерну томографію та встановили, що жінка померла від серцевого нападу.

Збережені записи показують, що тіло належить принцесі Мерет Амон. Але в історії Єгипту було три представниці царського роду з таким ім’ям, і невідомо, яку саме вдалося знайти.

Аналіз показав, що на момент смерті жінці було близько 50 років. Вона страждала від важкого атеросклерозу, який влучив у великі судини. Вчені прийшли до висновку, що вона померла раптово і була виявлена ​​тільки через кілька годин. Тіло встигло застигнути, і бальзамувальники не змогли надати обличчю спокійного виразу і поправити обвислу щелепу. Крім того, вони не стали видаляти мозок принцеси.

Ще одна мумія належала синові фараона Рамсеса III царевичу Пентауру. Його звинуватили в причетності до вбивства батька і стратили. Тіло було завернуло в овечу шкуру, а не в біле полотно, як всі інші.





ІНШІ НОВИНИ