Астрофізики представили найбільшу 3D-карту Всесвіту

Астрофізики представили найбільшу в світі карту Всесвіту в форматі 3D, говориться в прес-релізі Університету Ватерлоо (провінція Онтаріо, Канада).

Як зазначається, дослідження в рамках наукової роботи тривали шість років. За цей час кілька сотень фахівців вивчили відомості про кілька мільйонів галактик і квазарів. Це заповнило багато прогалин в історії світобудови.

Дослідження проводилися за допомогою 2,5-метрового телескопа, розташованого в обсерваторії Апачі-Пойнт у штаті Нью-Мексико (США). Вивчення стало частиною програми «Слоуновський цифровий небесний огляд» – глобального дослідження багатоспектральних зображень і спектрів червоних зсувів зірок і галактик. Ініціатором проекту став астрофізик Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) Жан-Поль Кнейб.

Результатами наукової роботи є 20 публікацій. Карта показує нитки матерії і порожнечі, які більш точно визначають структуру Всесвіту, коли їй було 380 тисяч років. Астрофізики з високим ступенем точності з’ясували кілька ключових космологічних параметрів, в тому числі щільність гіпотетичної темної матерії і енергії.

На частині карти, яка відноситься до історії Всесвіту більше шести мільярдів років, були знайдені найстаріші червоні галактики, а при вивченні більш віддаленого періоду вони сконцентрували увагу на наймолодших, блакитних галактиках.

За словами Жан-Поля Кнейба, мета проекту полягає в створенні найбільш повної 3D-карти Всесвіту з використанням нових індикаторів, якими є галактики, що активно формують зірки, а також квазари.

Отримана фахівцями інформація повинна істотно просунути знання в області космології за останні десятиліття, впевнені вчені.





ІНШІ НОВИНИ