На дні моря Росса в Антарктиді вперше зафіксували витік метану

Вчені вперше виявили активний витік метану в Антарктиді. Цей процес, який відбувається на дні моря Росса, ймовірно, прискорить глобальне потепління, повідомляє Royal Society B.

Метан – це потужний парниковий газ, який сприяє зміні клімату і нагріває планету набагато сильніше, ніж вуглекислий газ. Ризик його витоків з-під льоду вже давно турбує наукове співтовариство. Раніше вважалося, що колонії мікроорганізмів можуть переробити газ до того, як він потрапить в атмосферу. Але нові дані не дозволяють зробити оптимістичний прогноз.

У місцях, де метан починає вивільнятися з підземних покладів, утворюються мікробні мати. Але це відбувається не відразу. Навколо витоку, поміченого в 2011 році, колонії мікроорганізмів, здатних фільтрувати газ, сформувалися лише через п’ять років. Але і після цього метан продовжував вислизати в навколишній простір.

Доктор Ендрю Тербер, океанограф з Університету штату Орегон, пояснив, що «може пройти від п’яти до десяти років, перш ніж співтовариство повністю адаптується і почне споживати метан».

Дослідження показали, що під морським льодом зберігаються величезні запаси цього газу. Антарктида, за оцінками, містить до чверті морського метану Землі. Але до останнього часу там не було зафіксовано жодного активного витоку.

Походження викидів, що почалися в 2011 році, залишається невідомим. Вчені схильні вважати, що вони не пов’язані з нагріванням моря Росса. В цілому механізм витоків метану в Антарктиді вкрай погано вивчений, і експерти сподіваються, що нові експедиції дозволять отримати додаткові відомості. Також вкрай важливим є взаємозв’язок колоній мікроорганізмів і переробки парникового газу.





ІНШІ НОВИНИ