Вчені передбачили загибель найближчого до Землі зоряного скупчення

зоряне скупчення

Вчені Кембриджського університету дослідили зоряне скупчення Гіади, розташоване всього в 150 світлових роках від Землі, і з’ясували, що йому загрожує швидка загибель. Це скупчення знаходиться ближче інших до нашої планети. Його навіть можна побачити неозброєним оком в сузір’ї Тельця.

Попередні дослідження показали, що вік Гіади становить 630 мільйонів років, а маса дорівнює 400 сонячним.

У подібні скупчення входять сотні або тисячі зірок. Якийсь час вони утримуються разом завдяки взаємному тяжінню. Але потім відбувається вибух наднової, або зближення з більш потужним об’єктом з потужною гравітацією, і скупчення руйнується.

Гіади проіснували нетипово довго. Але, на думку вчених, їм залишилося не більше 30 мільйонів років (невеликий, за мірками космосу, термін). Космічний телескоп Gaia виявив, що у скупчення виникло два «хвоста» довжиною в кілька сотень світлових років. Їх утворили зірки, «мігруючі» геть в космічний простір. Згодом цей процес стає все більш активним.

Учені побудували комп’ютерну модель і визначили, в який час Гіади остаточно перестануть існувати. Хоча в цій оцінці не врахували деякі важливі фактори, в тому числі приливний вплив самого Чумацького Шляху.





ІНШІ НОВИНИ