Вчені розкрили загадку гігантських статуй в джунглях Індонезії

Вчені розкрили загадку гігантських кам’яних статуй в джунглях Індонезії – кам’яні ідоли знаходять на різних островах в джунглях вже багато десятиліть, але до сих пір не було спільної думки, навіщо і хто їх будував. Зараз же у дослідників виробилася загальна гіпотеза.

У світі є кілька місць, які і до цього дня залишаються таємницею для вчених і шукачів. До них відноситься долина Бада в провінції Центральний Сулавесі (Індонезія), де розмістилися стародавні кам’яні пам’ятники національного парку Лоре Лінду. Багато з них ще не задокументовані офіційно. Частина з них має хитромудру форму, близько 30 зображують людей.

Складне датування загадкових кам’яних бовванів

Ці незвичайні пам’ятники були виявлені в 1908 році. Але за минулі сто з гаком років мало що вдалося дізнатися про них. До сих пір точно невідомо, коли вони були зроблені. Одні припускають, що це сталося близько 5000 років тому. Інші вважають, що це сталося в набагато більш ранній період, тому вони мають прямий зв’язок з представниками культури, які залишили після себе мегаліти в Лаосі, Камбоджі і деяких частинах Індонезії 2000 років тому.

Гіпотези про творців і призначення

Ким були, люди, які створили ці пам’ятники, ще одна загадка. Хоча висловлювалися припущення, що вони були виготовлені представниками тієї ж цивілізації, яка залишила після себе пам’ятники в інших частинах Південно-Східної Азії, статуї в долині Бада унікальні і тому можуть належати до зовсім іншої культури. На даний момент ніхто достемнно не знає, хто точно їх створив.

Призначення мегалітів також залишається туманним, хоча багато дослідників міркували над цим. Місцеві жителі, наприклад, вважають, що деякі з пам’яток колись використовувалися для поклоніння предкам і розповідають легенди про те, як вони з’явилися.

Наприклад, є пам’ятник, виконаний у вигляді людини. Кажуть, це був чоловік, який за життя вважався насильником. За це його і перетворили на камінь. Глибокі порізи на ньому є ножовими ранами. Інший мегаліт, як вважають, колись був сільським захисником. Однак і він завинив – вкрав трохи рису. В знак покарання його також звернули в кам’яну статую.

Інша група дослідників вважає, що це місце пов’язане з людськими жертвопринесеннями. І взагалі, «ідоли» призначалися для відлякування злих духів. Особливо просунуті дослідники вірять в те, що пам’ятники мають надприродні здібності і можуть пересуватися в просторі. Мовляв, вранці їх бачили в одному місці, ввечері в іншому.

Камені, з яких були вирізані мегаліти, швидше за все, були привезені з іншої місцевості. Це означає, що майстри, які робили статуї, ймовірно, мали такий рівень соціальної організації, який дозволив їм взятися за цей проект.

Різьба на мегалітах була описана як мінімалістична. Людські фігури нерідко зображені з неймовірно великими головами, їх тіла прямі, а ноги відсутні. Якщо говорити про риси обличчя, вони найчастіше мають круглі очі, а єдина лінія позначає брови, щоки і ніс. Багато з них стоять окремо, інші – парами або групами.

Кам’яні статуї не єдина загадка долини

Крім статуй, долина Бада також славиться своїми круглими резервуарами, сформованими з окремих кам’яних блоків. Їх можна виявити в різних частинах долини. У них різні розміри і форми. У деяких є отвір в центрі і перегородки.

Є припущення, що їх, можливо, використовували для поховань або як цистерни для води. Поруч були виявлені важкі кам’яні кришки.





ІНШІ НОВИНИ