В Ізраїлі знайшли місце легендарної битви між Річардом Левове Серце і Саладдіном

Ізраїльський археолог Рафаель Льюїс визначив поле битви при Арсуфі, яка відбулася в 1191 році, під час Третього хрестового походу.

Довгий час вважалося, що битва між мусульманами-Айюбіди і західноєвропейськими християнами сталася біля древнього поселення Аполлонія, також відомого як Арсуф. Останки цього міста сьогодні знаходяться на ізраїльському узбережжі на північ від Тель-Авіва. Однак точне місце битви залишалося невідомим, незважаючи на її величезне історичне значення.

«Ця область археології зосереджена на подіях, які тривають кілька годин, або, найбільше, кілька днів, тому такі місця важко досліджувати археологічно», – Рафаель Льюїс.

Автор дослідження зосередив свою увагу на першоджерелах того періоду, таких як середньовічні карти. Він знав, що Річард Левине Серце і його армія західноєвропейських лицарів і солдат просувалися з боями вниз по узбережжю від Акри. Він також вивчив стародавню мережу доріг, які сильно відрізняються від сучасних.

Різні дані і джерела привели Льюїса до думки, що битва відбулася між сучасним містом Герцлія і Арсуфа. Вчений оглянув передбачувану ділянку битви за допомогою металошукача і виявив наконечники стріл та інші металеві предмети тієї епохи. Серед знайдених артефактів також виявилася частина підкови, яка використовувалася в Західній Європі в період хрестоносців. З історичних джерел відомо, що ця ділянка за часів битви була вкрита лісом.

Знахідки на місці передбачуваної битви

Битва при Арсуфі була найбільш значущим військовим протистоянням Третього хрестового походу. В цьому поході взяли участь четверо наймогутніших європейських монархів – німецький імператор Фрідріх I Барбаросса, французький король Філіп II Август, австрійський герцог Леопольд V і англійський король Річард I Левине Серце. Їх метою було звільнення Єрусалиму, захопленого Саладдіном в 1187 році.

Монархи, які спочатку планували діяти разом, в результаті роз’єдналися, переслідуючи власні цілі. Річард на шляху до важливого ​​порту Яффа піддавався наскокам військ Саладдіна, який в підсумку вирішив дати генеральну битву, але зазнав поразки. Однак війську, справжнє ім’я якого – Юсуф ібн Айюб, вдалося зберегти Єрусалим і змусити Річарда запросити перемир’я.

Англійський король в результаті покинув Палестину, дізнавшись про зраду на батьківщині свого брата Іоанна, який увійшов у змову з Філіпом II. Саладдін помер через два роки після битви при Арсуфі під час приготувань до походу на Багдад, щоб відновити колишній арабський халіфат. Багато історичних джерел повідомляють, що Річард і Саладін відчували взаємну повагу один до одного і висловлювалися один про одного в захоплених тонах.





ІНШІ НОВИНИ