Генетичний аналіз показав, коли Антарктида була позбавлена ​​льоду

Вчені з Університету Вайкато в Новій Зеландії знайшли незвичайний спосіб «заглянути» в далеке минуле Антарктиди. Відомо, що цей континент не завжди був вкритий багатокілометровими панцирами льоду. У давнину там було набагато тепліше, росли густі ліси і жили різноманітні тварини.

Клімат Землі в різні епохи коливався, льодовикові періоди змінювалися потеплінням, і слідом за цим змінювався зовнішній вигляд Антарктиди – льодовики то вкривали її повністю, то зникали. Автори нового дослідження вирішили уточнити тимчасові рамки цих процесів і, можливо, зробити прогноз того, як позначаться на Антарктиді сучасні температурні скачки, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені проаналізували геноми ногохвосток – примітивних членистоногих, які живуть практично на всій території планети. Для наукової роботи відібрали види, які проживають виключно в Антарктиді.

Виявилося, що ногохвостки почали поширюватися по континенту приблизно 5,5 мільйона років тому. Очевидно, тоді Антарктида була вільна від крижаного покриву. Але потім льоди повернулися, і окремі популяції членистоногих виявилися відрізані один від одного. В результаті вони почали еволюціонувати кожен своїм шляхом, розділяючись на види і підвиди. Даний процес стався близько 3,5 млн років тому.

Вчені зробили висновок, що в цей відрізок часу (5,5-3,5 млн років тому) льодовики Антарктиди розтанули. Тоді середня температура на Землі була всього на 1,9-3,6 градуса вище нинішньої. Але цього вистачило, щоб крижані щити Західної Антарктиди перетворилися в воду, а на сході значно відступили.





ІНШІ НОВИНИ