Ріст рівня Світового океану пішов за найгіршим сценарієм

Танення льодовиків і зростання Світового океану зараз відповідає найбільш песимістичним кліматичним прогнозам, заявили вчені Лідського університету. З 1990-го року, тобто за останні 30 років, рівень океану піднявся на 1,8 см, повідомляє Nature Climate Change.

Якщо поточні темпи збережуться, то до 2100 року підвищення складе вже 17 сантиметрів. Землі, на яких зараз проживають 16 мільйонів чоловік, піддадуться щорічним руйнівним повеням.

Вчені відзначили, що Гренландський крижаний щит тане активніше. З 1990 року він підняв рівень моря на 10,6 мм, а Антарктичний (найбільший в світі) – на 7,2 мм. В даний час Світовий океан ростк на 4 мм щороку.

«Танення випереджає кліматичні моделі, якими ми керуємося, і ми ризикуємо опинитися непідготовленими до наслідків, пов’язаних з підвищенням рівня моря», – кажуть експерти.

Вчені відзначили, що підйом океану викликають не тільки Гренландія з Антарктидою. В останні роки тисячі дрібніших льодовиків почали танути або зовсім зникли, як ісландський льодовик Окйекудль (Okjökull). Його визнали «мертвим» в 2014 році і навіть встановили меморіальну табличку на землі, що звільнилася від льоду.

«Танення льодів тепер стало головним фактором підвищення рівня моря», – заявила співавтор дослідження і дослідник клімату в датському метеорологічному інституті Рут Моттрам.

До сих пір рівень Світового океану підвищувався в основному за рахунок механізму, який називається тепловим розширенням: об’єм морської води збільшувався в міру нагрівання. Але за останні п’ять років танення льодів з крижаних щитів і гірських льодовиків обігнало глобальне потепління як головну причину підвищення рівня моря.





ІНШІ НОВИНИ