Вчені пояснили, чому люди найчастіше забувають свої сни

Людина проводить уві сні третину свого життя. Однак багато з нас часто не пам’ятають своїх сновидінь. Автралійські нейробіологи з Університету Монаша в Мельбурні з’ясували причину такої забудькуватості. Вся справа в особливостях роботи головного мозку.

Різні зони головного мозку у людини занурюються в сон не одночасно, а по черзі. Останнім відключається гіпокамп, який відповідає за перенесення інформації з короткочасної пам’яті в довготривалу. Він також найпізніше і «прокидається». Відповідно, після пробудження утворюється якесь «вікно»: інформація про сни ще в короткочасної пам’яті, але «сплячий» гіпокамп не може перенести її в довгострокову. В результаті мозок не в змозі зберегти інформацію.

Вчені з кафедри психіатрії Гарвардської медичної школи запропонували кілька прийомів, які допоможуть зберегти пам’ять про сон. Так, перед сном можна випити води, що змусить прокидатися вночі і запускати гіпокамп. Правда, це позначиться на якості сну: часті пробудження заважають організму відпочити. Також медики виявили, що якщо перед сном неодноразово нагадувати собі, що ви хочете запам’ятати сон, це справді може допомогти.





ІНШІ НОВИНИ