У Марокко виявили зуби доісторичного річкового монстра

Вчені з Портсмутського університету під час експедиції в Африку знайшли більше тисячі зубів спинозавра (Spinosaurus aegyptiacus). Цей гігантський хижак розміром до 15 метрів і вагою до шести тонн мешкав на території сучасної Сахари близько 100 мільйонів років тому. Вперше з’явився доказ, що він вів переважно водний спосіб життя, повідомляє Cretaleous Research.

Вчені зібрали скам’янілі останки з місця стародавнього русла річки в Марокко. Відомо, що за часів динозаврів африканська пустеля виглядала зовсім інакше – вона була вкрита численними водоймами і густою рослинністю.

Вологий тропічний клімат підтримував особливу екосистему. Нові дані показали, що спинозаври займали в ній особливе місце – приблизно 45% всіх викопних зразків належало саме їм.

Автори дослідження відзначили, що, судячи з усього, спинозаври часто вмирали просто у воді, і їх кістки перетворювалися в річкові відкладення. Це характерно для водних істот. Інші динозаври, які наближалися до води тільки щоб напитися, не залишили б такої кількості слідів.

Раніше вважалося, що динозаври були виключно сухопутними істотами. Але, як показало дослідження, деякі з них були справжніми «річковими монстрами».

«Сусідами» спинозаврів в річках Африки були целаканти, риба-пила, крокодили і деякі інші рептилії.





ІНШІ НОВИНИ