NASA показало затемнення на Юпітері з космосу

Іо – найближчий і вулканічно активний супутник Юпітера. Зовсім недавно NASA вдалося зробити дивовижний знімок тіні, яку відкидає місяць Юпітера на планету під час сонячного затемнення, за допомогою космічного апарату Юнона.

Такі події часто відбуваються на Юпітері, тому що у цієї великої планети є відразу ж 79 супутників (за останніми даними 2019 року). Крім того, на відміну від більшості інших планет нашої Сонячної системи, вісь Юпітера не сильно нахилена відносно своєї орбіти, тому Сонце ніколи не відхиляється далеко від екваторіальної площини Юпітера. Це означає, що супутники планети регулярно відкидають свої тіні на планету протягом всього року.

Знімки Юпітера, які робить Юнона, ніби отримані за допомогою фільтра «риб’яче око». Це пояснюється близькістю апарату до планети. У момент отримання нового кадру апарат знаходився приблизно в 7862 кілометрах від хмар планети. Тінь, яку видно на фото, досягає в ширину 3600 кілометрів. Цікаво, що сам супутник має приблизно такий же розмір (діаметр Іо 3642 кілометри).

Розмір Іо не набагато більший нашого Місяця (діаметр 3474 кілометри). Однак примітний супутник Юпітера зовсім не своїм розміром, а численними активними вулканами на своїй поверхні (понад 400). Деякі з вулканів супутника настільки сильні, що викиди сірки і діоксиду сірки піднімаються на висоту до 500 кілометрів.





ІНШІ НОВИНИ