Польські вчені змоделювали зародження життя на Землі

Польські вчені довели, що життя на Землі могло зародитися в результаті хімічної реакції. Вони створили програму, яка видає всі можливі варіанти реакцій між заданими речовинами, повідомляє Science.

Автори вибрали шість простих молекул, які точно були присутні на ранній Землі: воду, азот, сірководень, метан, ціанід і аміак. При цьому вони врахували умови, що панували на планеті кілька мільярдів років тому.

Спочатку вчені простежили за реакціями між шістьма речовинами, потім стали «схрещувати» їх похідні. На першому етапі з’явилося десять нових з’єднань. Але вони не підходили на роль джерел життя. Але вже на другому етапі виникла перша найпростіша амінокислота (гліцин).

У ході п’ятого етапу експерименту кількість з’єднань зросла до 10 тисяч, і хоча багато з них не мали ніякого відношення до «цеглинки» життя, також зустрічалися складні біотичні молекули.

Вчені відзначили, що дослідження допомогло їм виявити три основних шляхи пребіотичного синтезу: через формування з’єднань, які в подальшому виконують роль каталізатора, утворення поверхнево-активних примітивних біомолекул і функціональні хімічні системи і цикли самовідновлення.





ІНШІ НОВИНИ