Вчені: Сахара може знову стати зеленою

В майбутньому Сахара може перетворитися в квітучий степ, заявили вчені з Каліфорнійського університету. Попередні дослідження показали, що після закінчення льодовикового періоду (5-11 тисяч років тому) пустеля виглядала зовсім інакше. Замість піщаних дюн з’явилася густа рослинність, а рясні опади перетворили посушливі печери в озера, повідомляє Live Science.

Близько дев’яти мільйонів квадратних кілометрів Північної Африки перетворилися в природний «заповідник», де водилися бегемоти, антилопи, слони і зубри. Вчені прийшли до висновку, що зміна клімату була пов’язана з коливанням Землі, яке повторюється кожні 23 тисячі років.

Близько восьми тисяч років тому нахил планети став зміщуватися з 24,1 градуса до нинішніх 23,5 градусів. Зараз Північна півкуля найближча до Сонця в зимові місяці, а в епоху Зеленої Сахари зближення випадало на літо. Це призвело до збільшення сонячної радіації (іншими словами, тепла).

Ріст радіації посилив африканський мусон: сезонне зрушення вітрів над регіоном, викликане перепадами температур між сушею і океаном. Підвищена спека над Сахарою створила зону низького тиску, через яку волога з Атлантичного океану стала надходити в раніше безплідну пустелю.

Вчені підрахували, що в той час в Північній півкулі було на 7% більше сонячної радіації, ніж в наші дні. Це могло призвести до збільшення кількості опадів на 17-50%.

Аналіз океанських відкладень показав, що Сахара перетворювалася в зелений оазис неодноразово. Наступний максимум річної інсоляції в Північній півкулі, за прогнозами, знову через 10 000 років, і тоді замість пісків можуть знову з’явитися трави і чагарники.

Але викиди парникових газів можуть непередбачуваним чином вплинути на природний цикл. Вчені відзначили, що нинішній вплив людини на природу є безпрецедентним, і антропогенне потепління може «наложитися» на природні коливання клімату.





ІНШІ НОВИНИ