Ізраїльські вчені заявили, що знайшли цвяхи з розп’яття Христа

Ізраїльські вчені ідентифікували цвяхи, якими розіп’яли Ісуса Христа. Цвяхи були виявлені ще в 1990 році в похоронній печері першого століття, в місці спочинку першосвященика Іудеї Каяфи в Єрусалимі. Однак тільки зараз фахівці порівняли знахідку з матеріалом з осуаріїв 25 гробниць – вапнякових ящиків, в яких раніше зберігалися кістки. Були досліджені фізичні та хімічні властивості, йдеться в статті, опублікованій в Archaeological Discovery.

Археологи також знайшли в іржі частинки дерева і кілька мікроскопічних фрагментів кісток. На думку вчених, даних фактів достатньо для того, щоб стверджувати, що дані цвяхи використовувалися для розп’яття.

Доказом того, що цвяхи дійсно використовувалися для страти Христа, можна вважати той факт, що вони були виявлені саме в гробниці Каяфи. Фахівці припускають, що первосвященик зберігав їх.

У давнину вважалося, що цвяхи, які застосовувалися під час розп’яття, мають потужні цілющі властивості. У зв’язку з цим їх використовували як амулети.

Виконана вченими робота дає поживу для роздумів, вважають в Управлінні старожитностей Ізраїлю. Разом з тим чиновники наголосили, що прямий зв’язок знахідки з печерою не доведений – цвяхи могли бути застосовуватись до будь-якого з порушників римського права.





ІНШІ НОВИНИ