Німецькі вчені відновили історію «найдавнішої битви Європи»

Вчені з Німеччини встановили, як могли розвиватися події під час історичної битви в долині річки Толлензе. Вона сталася 3250 років тому і вважається найдавнішою з відомих битв в Європі, повідомляє The Daily Mail.

Людські останки на місці розкопок в Північно-Східній Німеччині, в 128 км на північ від Берліна, були знайдені в 1996 році. Археологи нарахували 1 400 скелетів.

В епоху бронзового століття цей район був дуже малонаселеним. Історики не могли пояснити, як і чому там в один день загинула така велика кількість людей.

Вважалося, що стародавні армії зійшлися між собою в битві за територію або ресурси. Але автори нового дослідження запропонували іншу версію. На їхню думку, загиблі були купцями, які потрапили в засідку. Вони подорожували по регіону і, можливо, везли з собою товари, але розбійники напали і пограбували караван, а всіх людей, які супроводжували його, убили.

Вчені звернули увагу на характерні деформації деяких скелетів. Стан хребтів і ніг вказував, що при житті люди постійно носили важкі вантажі. Це не дуже характерно для солдатів, але зате добре підходить торговцям або рабам. Нова теорія також пояснює, чому серед загиблих траплялися жінки і діти – вони могли супроводжувати торговий караван.

Ізотопний аналіз показав, що загиблі не були уродженцями Толлензе, а приїхали з усієї Європи. Велика частина була родом з південноєвропейського регіону. Вчені відзначили, що в бронзовому столітті Німеччина підтримувала досить великі торговельні зв’язки з іншими країнами, в тому числі Прибалтикою і Близьким Сходом. В країну привозили метал, скляні намистини з Єгипту та Месопотамії і навіть шовкову тканину з Східного Середземномор’я. Тому теорія про навантажені цінностями каравани, які подорожують через ці землі, виглядає правдоподібною.





ІНШІ НОВИНИ