У древньому храмі Єгипту знайшли астрономічні тексти

Представники Міністерства туризму і старожитностей Єгипту спільно з вченими з Німеччини відновили внутрішнє оздоблення давньоєгипетського храму Есни. Ця споруда, вік якої оцінюють в дві тисячі років, розташовується в 60 кілометрах на південь від Луксора, повідомляє сайт Університету Тюбінгена.

Про храм стало відомо завдяки солдатам наполеонівської армії. Дослідники звернули увагу, що він дуже відрізняється від традиційних єгипетських культових будівель. Так, внутрішні стіни були покриті незвичайними ієрогліфами.

Аналіз показав, що це не окремі написи, а зв’язний текст. На думку експертів, на його створення могло піти близько двохсот років.

Нещодавно в храмі провели реставраційні роботи. Вони допомогли не тільки відновити початкові кольори обробки, видаливши кіптяву, але й знайти раніше невідомі фрагменти тексту.

«Вони (ієрогліфи) були раніше непомітні під сажею і тепер відкриваються по частинах. Тут ми знайшли, наприклад, назви давньоєгипетських сузір’їв, які раніше були зовсім невідомі», – підкреслили автори.

Цікаво, що про храм Есни стало відомо завдяки наполеонівським солдатам. Ця споруда добре збереглася (в більшості випадків єгиптяни руйнували стародавні будови, вилучаючи з них будматеріали для своїх будинків). У першій половині 19 століття вона служила складом для бавовни. Зараз вчені намагаються відновити її початковий вигляд.





ІНШІ НОВИНИ