У британському парку знайшли стародавнє поселення з урнами для кремації

Британські археологи, досліджуючи національний парк Нью-Форест в Гемпширі, виявили сліди людського поселення віком 7000 років. Там збереглися крем’яні знаряддя і обвуглені рештки лісових горіхів, повідомляє New Forest Knowledge.

Радіовуглецеве датування віднесло ці артефакти до 5736-5643 років до нашої ери. Це епоха мезоліту, або середнього кам’яного віку.

Подальші розкопки виявили сліди канави в формі кільця, а також чотири урни з кремованими людськими кістками. Вони виявилися більш пізніми і належали до бронзового віку (1500-100 р.д.н.е.).

Сліди «канави» помітили ще в 2012 році завдяки аерофотозйомці. Вчені припустили, що вона свого часу позначала кордони ритуального майданчика під відкритим повітрям. Місцеві жителі могли збиратися там для релігійних церемоній.

Дослідження показали, що майданчик періодично оновлювали і використовували протягом тривалого терміну (не менше кількох поколінь). Очевидно, вона була не простим місцем для поховань, а мала особливе значення.

«Археологічні свідчення епохи мезоліту рідкісні, але час від часу ми знаходимо крем’яні знаряддя і свідчення тимчасових поселень. Ми знаємо про декілька мезолітичних стоянок недалеко від річки Больє, і, схоже, на цьому місці була ще одна», – розповіли члени дослідницької групи.

На території Великобританії збереглося кілька пам’яток, чий вік становить кілька тисячоліть. Найвідоміший з них – Стоунхендж, але є й інші. Наприклад, Маунт Дорсет, який вважається «останнім мегалітом кам’яного віку» . Його побудували в самому кінці епохи.





ІНШІ НОВИНИ