В Ізраїлі знайшли будинок I століття, де міг жити Ісус Христос

Археолог з Університету Редінга професор Кен Дарк заявив, що знайшов будинок, де пройшло дитинство Ісуса Христа. Він провів 14 років, вивчаючи залишки житла 1-го століття під монастирем сестер Назаретських в Назареті, Ізраїль, повідомляє The Daily Mail.

Це житло, знайдене ще в 1880-х роках, було частково вирубане в вапняковому схилі пагорба майстерним спеціаістом – на думку вченого, це міг бути Йосип. Представники монастиря проводили розкопки аж до 1930-х років, але не знайшли ніяких доказів, що ця будова якось пов’язана з біблійною історією.

Дослідницькі роботи велися також в 1936-1964 роках, після чого об’єкт закинули аж до початку 2000-х. Професор Дарк за допомогою сучасних інструментів датував будівлю і підтвердив, що вона відноситься до I століття нашої ери.

Всередині збереглися артефакти: розбиті кухонні горщики та вироби з вапняку. Останні підтверджують, що в будинку жили євреї – вони з великою пошаною ставилися до цього матеріалу.

Будинок мав кілька кімнат і сходи. Збереглися один з початкових дверних прорізів і частина підлоги з пресованої крейди. Дві тисячі років тому там також розташовувалися внутрішній двір, господарські приміщення і тераса на даху.

Вчені відзначили, що наступні покоління дуже дбали про цей будинок і прагнули зберегти його. У IV столітті нашої ери на пагорбі, що прилягає до будинку, була побудована християнська церква, сто років по тому – ще одна, більша. Експерти відзначили, що це місце мало велике значення для ранніх християн – ймовірно, в той час про нього зберігалися якісь перекази.

«Ніщо з цього, звичайно, не доводить, що Ісус виховувався саме в цьому будинку, але виявлені нами факти підкріплюють нашу теорію», – зазначили автори наукової роботи.





ІНШІ НОВИНИ