У Великій Британії виявлено тисячолітню китайську монету

Несподівано китайська монета, випущена в середні століття, була знайдена в Великобританії. Вчені не з’ясували, як китайська реліквія потрапила на південь Англії, але вона показує, що Європа і Китай в давнину були пов’язані тісніше, ніж вважалося раніше.

Знайдена монета з мідного сплаву відноситься до епохи династії Сун. Вона була випущена між 1008 і 1016 роками нашої ери під час правління імператора Чженьцзуна (хоча в зверненні залишалася ще кілька століть). У центрі круглої монети з написом розташований квадратний отвір – з його допомогою кілька монет трималися в зв’язці.

Монету виявили в селі Берітон в графстві Хемпшир приблизно в 14 кілометрах від південного узбережжя Великобританії. Дослідники все ще сперечаються: чи втратив цю реліквію сучасний колекціонер, або ж вона дійсно належала середньовічній людині.

Історики з Кембриджського університету, вважають, що монета потрапила до Великобританії ще в Середні століття. На їхню думку, на це вказує ряд факторів. Наприклад, артефакт знайшли в місці, де було також виявлено безліч інших середньовічних цінностей. До них відноситься монета короля Іоанна, викарбувана в Лондоні в 1205-1207 роках.

Місце, де була знайдена монета, знаходиться близько до побережжя, тому дослідники вважають, що цей район був тісно пов’язаний морськими шляхами з іншими країнами.





ІНШІ НОВИНИ