У Китаї в тисячолітній гробниці знайшли незрівнянний артефакт

Китайські археологи під час проведення розкопок в центрі країни виявили унікальний нефритовий предмет, вирізаний у формі цикади. Він був знайдений в гробниці, датованій періодом правління династії Ся (2070-1600 рр. до н.е.).

Як повідомляє China.org.cn, відкриття зробили дослідники з Китайської академії суспільних наук (CASS). Вони обстежили 3000-річну гробницю в місті Янши, центральна провінція Хенань. Знайдений ними нефритовий предмет виявився невеликим, його довжина складає всього чотири сантиметри.

Цей артефакт виявився унікальним, оскільки він зображує цикаду. Вчені припустили, що стародавнього невідомого майстра на створення такого виробу надихнуло не тільки власна уява, а й дивовижний життєвий цикл цих комах.

Як відомо, цикади відкладають яйця під кору або шкірку рослин. Личинки, що вилупилися з них, живуть дуже довго, за деякими даними, вони проводять в такому стані до 17 років. За цей час вони переживають численні линьки, в результаті яких у них розвиваються зачатки крил. Заключна линька, як правило, відбувається на деревах, куди підіймаються зміцнілі личинки.

Експерти припускають, що нефритова цикада і була уособленням цього процесу. Ймовірно, в ті часи жителі древнього Китаю ототожнювали линьку цих комах з новим життям після смерті і вважали способом спілкування з богами.

Провідний автор дослідження Чжао Хайтао зазначив, що нефритова цикада була лише одним з численних артефактів, виявлених під час обстеження гробниці. Знайдена колекція предметів вже визнана найбільшою за весь час досліджень в даному регіоні.

“У міру того, як ми продовжимо очищати гробницю для ідентифікації предметів, досить імовірно, що ми зробимо і більш важливі відкриття, – повыдомив Чжао Хайтао. – Наприклад, знахідка в гробниці численних фрагментів калао вказує на існування великого артефакту, який може бути скоро знайдений”.

Калао – це зеленуватий декоративний камінь, який використовувався в Європі і Азії для виготовлення прикрас в епоху пізнього неоліту і раннього бронзового століття. До слова, раніше в іншій гробниці в цьому ж місці був виявлений рідкісний артефакт – дракон, виготовлений з більш ніж 2000 таких каменів.





ІНШІ НОВИНИ