Вчені розкрили особливості невідомого доісторичного чудовиська

До недавнього часу про давню морську істоту, яу називають радіодонтом, було відомо дуже мало. Вчені вважають його одним із перших видів тварин, що з’явилися на нашій планеті. Найстарішим скам’янілостям радіодонта близько 518 мільйонів років.

Відомо, що радіодонти були хижаками. Їх розміри варіювали від декількох сантиметрів до двох метрів. Основна частина тіла істоти, як видно на зображенні, схожа на тулуб кальмара, по обидва боки якого є відростки. Нове дослідження показало, що великі очі радіодонта давали перевагу під час полювання – складна будова дозволяло їм бачити в найбільш тьмяно освітлених районах океану.

Відростки на голові допомагали захоплювати здобич і направляти її в круглий рот з зазубреними зубами. «Оскільки істоти так добре оснащені для полювання, особливо коли мова йде про їх прекрасний зір, вони, мабуть, дуже вплинули на еволюційний розвиток видобутку, інакше та не змогла б вижити і зникла», – зазначає автор дослідження Джон Патерсон з Університету Нової Англії.

По суті, радіодонти одним фактом свого існування дали поштовх розвитку «гонки озброєнь» серед доісторичних тварин. Ця гонка була постійну еволюційною битвою між хижаками і здобиччю, коли хижаки демонстрували свою зброю (суперзір, наприклад), а жертва покращувала свій захист.





ІНШІ НОВИНИ